![stres-yönetimi stres-yönetimi](https://adenium.com.tr/wp-content/uploads/2022/02/stres-yönetimi.jpg)
Stres Yönetiminin önemini anlamak; stresi anlamaktan geçiyor.
Stres, kişinin algıladığı herhangi bir tehdit ile fiziksel ve duygusal olarak başa çıkamaması nedeniyle oluşan ve günlük hayatını genellikle olumsuz etkileyen gerilimli bir süreçtir. Tehdit altında olduğunuzu hissettiğinizde sinir sisteminiz vücudunuzu uyandıran bir stres hormonu salgılar ve bunun sonucunda kan basıncınız yükselir, kalbiniz hızlanır, kaslarınız sıkılır ve duyularınız keskinleşir.
Bu şekilde fiziksel gücünüz ve dayanıklılığınız artar ve karşınızdaki soruna odaklanabilir ve daha hızlı tepki verebilirsiniz. Böylece kendiniz tehlikelerden koruyabilirsiniz. Bu olumlu bir şeydir. Fakat eğer trafik sıkışıklığı ya da faturalar gibi gündelik konulara da sanki bedeniniz ölüm tehdidi altındaymış gibi tepki veriyorsanız akut ya da kronik stres problemi yaşıyorsunuz demektir.
İşte bu ciddi bir sorundur ve güvensizlik, öfke ve depresyon gibi olumsuz duygulara yol açar. Bunun sonucunda ise çok ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Stresin neden olduğu hastalıklar
- Depresyonve anksiyete bozukluğu
- Kilo artışı veya sağlıksız kilo kaybı,
- Egzamagibi cilt sorunları,
- Çeşitli kalp hastalıkları,
- Sindirim sistemi problemleri (gastrit, ülser, mide ağrısı)
- Uyku sorunlarının yaşanması,
- Hafıza problemleri ve zihinsel sorunlar (Alzheimer, Demans)
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Üreme sorunları
- Her türlü ağrı
- Kalp hastalıkları
Stres belirtileri nelerdir?
- Fiziksel belirtiler:Stresin fiziksel belirtileri, uyku düzensizliği, baş ağrısı, diş gıcırdatma, çene kasılması, aşırı terleme, kas ağrıları, kabızlık veya ishal, yorgunluk, enerji kaybı, yüksek tansiyon ve kalp krizi olarak ortaya çıkmaktadır.
- Zihinsel belirtiler:Stres, fiziksel olduğu kadar zihinsel belirtileri ile de kendini göstermektedir. Karar vermede güçlük çekmek, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, hafızanın zayıflaması, hata yapmada artış olması ve iş kalitesinde düşüş, zihinsel belirtiler arasındadır.
- Duygusal belirtiler:Vücutta yaşanan değişimler, duygusal açıdan da bireyleri etkiler. Bu nedenle stresli dönemlerde bireylerin duygusal eğilimleri oldukça farklılaşır. Depresyon ve çabuk ağlama, kaygı ve endişe, ruhsal durumun hızla değişmesi, öfke patlamaları, saldırganlık, düşmanlık, gerginlik ve asabilik, stresin duygusal etkileridir.
- Sosyal belirtiler:Stresli ruh hali, sosyal yaşantı üzerinde olumsuz etkiler oluşturur. Bunlar; insanlara karşı güvensizlik, randevulara gitmemek, insanlarda hata bulmaya çalışmak ve başkalarını suçlamak, fazla savunmacı tutum, rencide edici konuşmak ve çevreye küs kalmaktır.
Stres Yönetimi Danışmalığı ile stresin hayatınızdaki etkisini azaltıp; Kendinizi bu yıkıcı süreçten uzak tutabilirsiniz.
Süreç işleyişi ve ön görüşme için bize ulaşabilirsiniz.